dijous, 13 de juliol del 2017

Històries de Franz

Text: Christine Nöstlinger. 
Il·lustracions: Asun Balzola
Publicat per Editorial Cruïlla (El vaixell de vapor)
Segona edició: 1988
Títol original: Geschichten vom Franz
Traducció al català de Carme Serrallonga
80 pàg.

En Franz és un nen de 6 anys amb dubtes i certeses.

Sap del cert que és un nen, malgrat que sembla que el món el vol convèncer del contrari pel seu aspecte.

No té clar si el seu germà, en Josef, se l'estima tant com ell voldria.

Costa molt triar un bon regal per a la mare, però l'esforç sempre val la pena, encara que el resultat final no sigui bó per a tothom.

Aquestes són les idees bàsiques dels tres contes que composen el que va ser el primer llibre escrit per la Christine Nöstlinger amb aquest nen com a protagonista i que va ser seguit per 18 títols més, fins el 2011.

Històries de Franz va ser publicat per primer cop a Alemanya el 1984, l'any que rep el premi Hans Christian Andersen i quan l'autora austríaca ja duia una trajectòria sòlida i reconeguda dins la literatura infantil des del 1971.

Els temes dels seus llibres són sovint la discriminació, el racisme i les desigualtats socials, sempre tractats amb realisme, humor i d'una forma senzilla i propera. Tot i això no s'ha lliurat de la polèmica ja que una part de la societat l'ha críticat per promoure idees renovadores i poc tradicionals entre els infants.

Les il·lustracions alemanyes dels llibres de Franz són d'Erhard Dietl, però per a l'edició que tenim a les mans de Cruïlla/SM, van ser de l'Asun Balzola, il·lustradora nascuda al País Basc i desapareguda el 2006. Balzola es va iniciar al món de la il·lustració infantil de forma autodidacta als anys 60. Posteriorment va haver de superar un greu accident, fins que anys després es va dedicar exclusivament a la creació de llibres, també com a autora dels textos. Historia de un erizo va rebre el premi nacional d'il·lustració, el 1978. Durant els 80 va ser presidenta de l'APIM (Asociación Profesional de Ilustradores de Madrid)

Malgrat que és coneguda pel seu estil de grans taques d'aquarel·la, ella sempre va defensar la llibertat d'estil gràfic, que sempre podia ser reconeixible en diversos registres i que no és necessari ajustar-se a un de sol.

Com a exemple tenim Històries de Franz, amb dibuixos senzills, elaborats amb línia prima, subtil, i propera, acompanyant amb sensibilitat el text de Nöstlinger.



El llibre està adreçat a nens de 7 anys, es suposa que perque el puguin llegir per si mateixos. M'atreviria a recomanar-lo per infants més petits, que comencen a llegir o llegit pels pares.

+info
Christine Nöstlinger
Asun Balzola
Erhard Dietl
Editorial Cruïlla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada